top of page

In de spirituele hoek #5

Uit de Buurtbrief van december 2023, door Birds WG


No more lies

 


We onderschatten de schade die leugens kunnen aanrichten aan onze gezondheid en ons welzijn. Telkens als ik een gezondheidsprobleem heb of mentaal of emotioneel lijd, vraag ik mezelf af: wat is de leugen die ik mezelf of anderen vertel?   Liegen is een groot obstakel voor bewustzijn en verbinding en het kan ons ervan weerhouden om te bewegen in de richting van de dingen die we verlangen. Langdurig liegen kan leiden tot een slechte gezondheid en lijden. Oude leugens die zonder onderzoek, kunnen een lek in ons energiesysteem veroorzaken.

Er zijn verschillende soorten leugens. Ik noem hier de drie grootste categorieën, van de minst gevaarlijke tot de meest gevaarlijke.


Opzettelijke leugens

We liegen opzettelijk tegen anderen omdat het alternatief voor ons of de ander niet veilig voelt. Dit soort leugens zijn vrij onschuldig als ze punctueel worden gebruikt, bijvoorbeeld als je in een bar een vreemde die heel agressief met je flirt probeert af te wijzen door te vertellen dat je een partner hebt die elk moment kan komen. Dit zijn leugens die we bewust en opzettelijk vertellen en we kunnen de noodzaak ervan voor onszelf rechtvaardigen. Meestal veroorzaken ze niet veel schuldgevoelens en daarom zijn ze vrij onschuldig. Toch kunnen dit soort leugens ook schadelijk worden voor onze gezondheid als ze herhaaldelijk en langdurig worden verteld (bijvoorbeeld als we in een homofobe stad wonen en ons hele leven doen alsof we geen homo zijn).Witte leugens

We zeggen geen leugen, maar we laten de waarheid of een deel van de waarheid weg. We doen dit meestal als we ons te schuldig voelen om te liegen, maar ook te bang zijn voor de gevolgen van de hele waarheid. Witte leugens, als je ze heel vaak moet zeggen, zijn een rode vlag dat je een dubbelleven leidt, wat bijna altijd een recept voor een ramp is, vooral omdat de hoeveelheid schuld die we dagelijks moeten verteren energetisch niet houdbaar is.


De leugens die we onszelf vertellen

Die zijn het gevaarlijkst van allemaal. Ze zorgen ervoor dat we in intieme relaties blijven die ons pijn doen, banen nastreven die we niet leuk vinden en in het algemeen dingen doen die we niet willen doen. Ze zijn de bron van burn-out en ellende. Ze zijn schadelijk voor zelfliefde, voor creativiteit, voor verbinding en voor ons gevoel van integriteit.


Het kost een leven lang en veel moeite om je zo bewust te worden van wie we zijn, wat onze behoeften zijn, hoe onze behoeften veranderen en wat onze trauma's zijn (en onze daaropvolgende traumareacties). In het ideale geval, als we ons absoluut bewust zouden zijn van al het bovenstaande, zouden situaties waarin we moeten liegen zeer zeldzaam zijn en zelfs dan zou het liegen opzettelijk zijn en meestal zonder schuldgevoel. Maar het maakt deel uit van de menselijke conditie om altijd een beetje gebrekkig te zijn als het gaat om zelfbewustzijn en daarom moeten we ook medelevend zijn met onszelf als we betrapt worden op een leugen. We kunnen altijd teruggaan, als we ons later realiseren dat we gelogen hebben, en het rechtzetten door schoon schip te maken tegenover de persoon tegen wie we gelogen hebben of tegenover onszelf. Dat doen is een daad van moed en een grote kwetsbaarheid. Het vereist dat we mededogen hebben met onszelf. Bovendien hoeven we daarna geen beloftes te doen dat we het niet meer zullen doen. De kans is groot dat we dat wel zullen doen. Wat wel helpt om te doen, is om de reden achter onze leugen te identificeren en er een bladwijzer voor te maken: waren we te gretig om te behagen? Waren we wanhopig om aardig gevonden te worden? Waren we bang dat we niet zouden krijgen wat we wilden? De reden achter liegen wordt altijd geassocieerd met trauma. Werken aan de redenen om te liegen stopt niet alleen het liegen, maar begint ook het trauma te helen. Trauma is een open wond, een energetisch gat waardoor enorme hoeveelheden energie (fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel) verdwijnen in een leegte, waardoor we zwak, uitgeput en opgebrand achterblijven. Liegen is niet alleen een klap voor onze integriteit, het is ook een klap voor onze energievoorraden. Liegen is in veel opzichten het meest voorkomende mechanisme om trauma's te maskeren en te verdoezelen. Het is een pleister op een wond die, als hij verborgen en onbehandeld blijft, gaat rotten en het hele organisme infecteert. We denken hier nooit over na, over hoeveel van onze kwalen en lijden toegeschreven kunnen worden aan de leugens die we tegen anderen vertellen, en, het schadelijkst en veel vaker, aan de leugens die we tegen onszelf vertellen.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page