top of page

Muziek in de straat #2: ListentoMerijn

Interview met Listentomerijn

Uit de W1555 Buurtkrant van maart 2024, door GerwinMerijn (M): Wat wil je allemaal van me weten?


Gerwin (G): Nou, ik zie hier heel veel apparaten en dingetjes. Waar ben je eigenlijk mee bezig?

Ben je dingen aan het maken en gebruik je deze apparaten ook echt?


M: Nou, eigenlijk heel veel dingen tegelijkertijd. Met deze apparaten is het vooral een beetje uitzoeken. Dus dan heb ik een muziek-apparaat of instrument dat ik nog niet helemaal goed ken en dat ga ik dan los even rustig bestuderen.


G: Toen ik je vroeg voor een interview zei je dat je eigenlijk niet meer met muziek bezig bent?


M: Nou ja, ik ben wel met muziek bezig, maar soms ben je wat meer aan het produceren en soms ben je meer aan het piano spelen of bezig met andere losse dingetjes. Een beetje aan het aanklooien zeg maar. Dan koop ik weer een apparaat en dan ga ik dat een beetje uitzoeken.

Dan ben je wel met muziek maken bezig, maar zo voelt het dan niet echt. Maar dat vind ik ook leuk hoor! Dan zit ik met zo’n keyboardje op mijn schoot te spelen en dan zit ik ook liedjes te verzinnen en dingetjes te doen.


G: Ik weet eigenlijk heel weinig over wat je doet. Wat doe je precies?


M: Wat doe ik precies?

Ja, heel veel loopjes, maar ook wel gewoon liedjes. En qua stijl: electro, techno, 8-bit achtige muziekjes. Maar ook met een ukelele of piano maak ik liedjes of ook wel een soort experimentjes.

Ik noem dat studies.


G: Treed je ook op?


M: Ja, ik heb ook wel opgetreden wanneer iemand mij daarvoor vroeg, maar ik heb niet echt een repertoire of zo. Ik heb nooit echt een CD of een demo uitgegeven. Dus als iemand mij toevallig vraagt van “Hee, Merijn, zou je willen optreden?” dan wil ik genoeg tijd hebben om een setje voor te bereiden. Dan is er voor mij meer focus. Dan zoek ik wat apparaatjes bij elkaar, die ik ook makkelijk mee kan nemen en dan speel ik ook echt live. Of dan neem ik thuis dingen op en oefen dan ook echt en dan probeer ik dat weer live na te spelen.

Een keer had ik ook echt niks voorbereid en ben ik op het podium vanuit niets begonnen te spelen. Dan begon ik met een melodie, die ik dan liet lopen om daar weer verder op door te bouwen en aan te vullen. Dan werd het zo’n uitgestrekt geheel, maar dat vond ik tegelijkertijd ook wel eng. Dan ga je ook nadenken of het publiek het eigenlijk wel leuk vindt en dan maak je jezelf ook wel heel kwetsbaar.

Ik heb ook een tussen-manier, waar ik al wel de baslijnen heb voorgeprogrammeerd, maar dan moet ik vervolgens wel live de drums toevoegen en dan speelde ik er ook nog keyboard bij.

Ik vind het niet zo interessant om alleen met je laptop op het podium te staan en de verschillende tracks aan en uit te zetten en af en toe aan een knopje te draaien. 

Dat kan op zich ook wel interessant zijn, maar dan moet je al complete nummers hebben. Dan wordt het ook echt meer een performance. Dat lijkt me op zich wel leuk, maar dan moet ik wel echt gaan produceren.


G: En wat voor muziek inspireert jou?


M: Ja, van die oude elektronische muziek, van die Moog-dingetjes. Muziek uit de jaren 70. Van die gekke elektronica dingetjes. Of van die jaren 80 soundtracks vind ik ook wel tof. Muziek van jaren 80 computerspelletjes zeg maar. 


G: Wat voor apparaten en instrumenten gebruik je eigenlijk?


M: Ja, keyboards, synthesizers, ukelele, piano of de gameboy.


G: En je neemt dan ook met deze apparaten op?


M: Ja, hier en daar neem ik wel wat op. Vroeger werkte ik wel met computerprogramma’s, maar nu heb ik dan bijvoorbeeld 3 apparaten en de een doet dit en de ander dat en dan laat ik het zeg maar gelijk lopen, maar dan is het wel lastig om een begin en een eind te vinden. Dit kan op zich live wel werken, binnen een set, met techno of electro. Dat vind ik dan wel weer leuk.


G: Vind je het leuk om op te treden?


M: Ja en nee. Ik vind het op zich wel leuk om op te treden, maar het is ook een beetje dubbel. Ik vind het leuk om te laten horen wat ik gemaakt heb, maar hoef ook weer niet zo heel erg in de picture te staan.

Een keer ging een optreden ook echt fout en kreeg ik het daarna ook niet meer goed. De instellingen van mijn apparatuur was verkeerd en dan zie je die mensen zo naar je kijken. Ja, dat vond ik niet zo leuk en daarom probeer ik een optreden ook zoveel mogelijk voor te bereiden.

Maar als het goed gaat, bijvoorbeeld op een technofeest en iedereen is enthousiast, dan vind ik het wel echt leuk.


G: En heb je plannen voor binnenkort, voor de toekomst?


M: Het lijkt me wel leuk om bij onze nieuwe plek, onze gezamenlijke W1555 ruimte, de WOLF_RT, een keer een muziek event te organiseren met wat andere mensen en dan zelf ook 20 minuten wat te doen.

En het lijkt me toch ook wel leuk om een soort van mini-album met vier liedjes of een singeltje uit te brengen. Maar ja, dan moet ik mezelf echt een deadline stellen.


Je kunt Merijn’s muziek luisteren via: soundcloud.com/listentomerijn7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page