top of page

Muziek in de straat #1: NEWK

Uit de Buurtbrief van juli 2023, door Gerwin


NEWK


Newk is de artiestennaam van Beorn Lebenstedt, composer en producer, wonend en werkend in de Wolphaertstraat en lid van bewonersvereniging W1555. Newk begon op 14 jarige leeftijd te experimenteren met zijn Commodore Amiga en maakt tegenwoordig elektronische muziek met behulp van samples, field recordings en analoge en digitale synthesizers. De computer is nog steeds zijn meest belangrijke instrument.

"Ik hou echt van dansmuziek!"


Beorn reageert stellig op mijn vraag, waar hij nou eigenlijk zijn inspiratie vandaan haalt?

Hij is voornamelijk geïnteresseerd in elektronische muziek van de jaren 90, maar zijn interesse gaat ook verder terug naar de jaren 80, 70, 60 en hij heeft zelfs een aantal platen uit de jaren 50.


“Maar toch is vooral de tweede helft van de jaren 90 het belangrijkst voor mij. Die periode had zo’n enorme explosie aan verschillende elektronische stijlen!” Naast de dansmuziek kan hij ook echt genieten van het meer rustige ‘luistermuziek’, zoals hij het zelf noemt, en vindt hij het spannend om deze twee te combineren. Zijn nummers zijn vaak dynamisch en sfeervol, waarin een bepaalde ambiance wordt gecreëerd door het afwisselend gebruik van dansbare ritmes en contrasterende, rustige luistermomenten.


Als muzikant of composer ziet hij zichzelf niet als een purist, maar meer als een kruisbestuiver; hij brengt verschillende stijlen en elementen van diverse muzieksoorten samen. “Ik ben ook geen muzikant pur sang. Ik kan wel keyboard spelen, maar ik ben geen virtuoos.” Hij speelt live, treedt op voor publiek, maar voelt zich geen performer in die zin.

“Ik vind het leuk om elementen als visuals met muziek te combineren. In die zin hou ik wel van experimenteren, maar in eerste instantie treed ik liever op als deejay met mijn muziek.

Ik probeer daarbij niet echt een act te doen, want de muziek moet gewoon voor zichzelf spreken.”


Film is een grote inspiratiebron. Hij gebruikt bijvoorbeeld veelvuldig samples uit films. Dit kunnen dialogen zijn, maar ook een specifiek geluid. Het gehinnik van een paard kan bijvoorbeeld fungeren als melodie, het is maar net hoe je de juiste manier vind om zo’n geluid te gebruiken.


“Soms hoor ik een bepaald geluid dat ik graag zou willen gebruiken en probeer vervolgens dit geluid te analyseren. Hoe zou ik dat geluid met een synthesizer kunnen nabootsen en zo weer kunnen omvormen tot muziek? In die zin kan eigenlijk alles een inspiratiebron zijn en zo gebruik ik bijvoorbeeld ook field recordings om muziek te maken.”

Beorn treedt geregeld op als deejay op dans-events in Amsterdam, maar ook in Rotterdam zoals bijvoorbeeld in venues als Worm. Dit kan zijn als gangmaker voor op de dansvloer, maar ook als achtergrond- of loungemuziek.


Als je nieuwsgierig bent kun je de muziek van NEWK beluisteren via: soundcloud.com/newk

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page