top of page

Place in the hood #2: Walgenbach Art & Books

'Zo ontstaat er dan vanzelf contact met mensen'

Een gesprek met Hans Walgenbach van Walgenbach Art & Books

Uit de W1555 Buurtkrant maart 2024, door Kathrin WolkowiczHoe kwam je erbij een boekenwinkel te openen?


Hans Walgenbach:

Ik heb 20 jaar bij het Centrum Beeldende Kunst gewerkt en daarna 12 jaar bij het Historisch Museum Rotterdam, en ik dacht, ik ga nog wat anders doen. Waar houd ik eigenlijk het meeste van? Dat is van boeken en kunst! Een kunstboekenwinkel wilde ik beginnen. In het verleden had ik een tijdje samengewerkt met het voormalige Pact op Zuid, om meer kunst en cultuuractiviteiten op Zuid te ontwikkelen, dus dacht ik: ja, ik ga op Rotterdam Zuid zitten! Op Zuid woonden nog weinig mensen uit de kunst- en cultuursector. Stichting B.a.d. en Jannie Hommes hadden in die tijd in Charlois een belangrijke pioniersfunctie. En Zuid was goedkoop, dus ben ik hier in de buurt rond gaan kijken. Er stonden veel winkeltjes leeg. Ik kon kiezen welke winkel ik wilde hebben. Dat was het begin, een boekenwinkeltje in de Gouwstraat met kleine tentoonstellingen daarbij die soms ook met kunstboeken te maken hebben. Zo ben ik 11 jaar geleden gestart eigenlijk.


Hoe stel je de exposities samen?


Hans Walgenbach:

Ik kijk of ik iemand aardig vind, en of men werk maakt dat in mijn ogen interessant is. Dan vraag ik aan de persoon in kwestie of men werk wil exposeren. Soms komen kunstenaars zelf met de vraag. Ik ga dan meestal op atelierbezoek of we maken een afspraak om het werk op een andere manier te bekijken. Er zijn ca. 8 tentoonstellingen per jaar. Ik heb een lijst met exposanten tot 2028, geloof ik. Ik heb een vrij groot netwerk. Maar soms kom ik bij een kunstenaar die ik niet zo goed ken en wordt ik verrast door werk wat ik nog niet kende. Ik vind dat altijd weer geweldig zo’n ontdekking.

Ik probeer het een beetje af te wisselen, nieuwe kunstenaars en oude bekende, meer gerenommeerde. Ook om steeds een nieuwe achterban aan te spreken, die dan ook gelijk geconfronteerd wordt met mijn kunstboeken; zo ontstaat er een wisselwerking. De hele bandbreedte aan media is in principe welkom.


Sommige kunstenaars die bij jou exposeerden hebben ook hun eerste boekpresentatie hier gehouden.


Hans Walgenbach:

De boekpresentaties zijn meestal een of twee weekenden. Ik combineer ze met tentoonstellingen, dan krijg ik een grotere diversiteit aan publiek. Bezoekers en vooral herhaal-bezoekers moeten een reden hebben om hier naar toe te komen. Voor sommigen lijkt Rotterdam Zuid nog steeds ver. Als het slecht weer is merk ik dat altijd aan de bezoekerscijfers. Er komen veel mensen op de fiets, vooral vanaf Rotterdam Noord. Als het regent merk je dat. Maar gelukkig komen er ook mensen die op Zuid wonen. Ik ben geen supermarkt. Ook als je niets bij me koopt, ben je van harte welkom.


Je bent van de ene ruimte in de Gouwstraat naar de andere ruimte verhuisd, wat is er anders?


Hans Walgenbach:

Ik zit hier pas vanaf september 2023 op de nieuwe locatie. Het komt nu weer langzaam op gang. Dat was na corona toch wel een probleem. Tijdens corona exposeerden kunstenaars bij me, die verrassend veel aandacht hebben gekregen via het internet.

Ik heb nog steeds veel contact met mijn publiek via internet. Maar na corona had ik het gevoel, dat het bezoek aan de winkel helemaal opnieuw moest groeien, mensen moesten de weg naar Rotterdam Zuid weer vinden. De laatste weken, hier in de nieuwe vestiging, gaat het gelukkig weer beter.


Je verkoopt ook boeken via een eigen webshop?


Hans Walgenbach:

Ja, tijdens Corona is dat steeds meer geworden. 

Het komt vrij vaak voor dat mensen naar bepaalde Rotterdamse kunstenaars vragen, of ik daar iets meer van weet of informatie over heb. Dat vind ik leuk. Ik weet daar veel van, omdat ik mijn hele leven in dat Rotterdamse rondloop. Het zijn ook vragen van klanten waarmee ik via de webwinkel contact heb.

Met iedereen die binnenkomt ontstaat meestal wel een gesprek over de tentoonstelling of hun kunst-interesses. Ik ben natuurlijk nieuwsgierig, waarom ze komen en wat ze willen en zoeken. Wat ik voor ze kan doen en wat ze zelf voor beroep uitoefenen. Er komen vrij veel jonge mensen met vaak een cultureel beroep. Ik heb oudere klanten, die boeken verzamelen, daar vindt een andere uitwisseling mee plaats. 

Ja, er komen ook mensen langs die in de buurt wonen. Vaak zijn ze nieuwsgierig wat hier dan is, wat voor boeken er zijn. Met mijn directe buren heb ik heel goed contact. Ik zit al een tijdje hier in de straat dus ik ken wat mensen uit de buurt. Er zijn vriendschappelijke relaties ontstaan, zonder een zakelijke kant, dat vind ik heel erg leuk. Dát heb je nou in Charlois.


Hans Walgenbach Art & Books

Gouwstraat 56C

open: donderdag t/m zaterdag van 12-17 uur en op afspraak https://www.walgenbach.nl/
1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page