top of page

Meet the Artist #2: Maartje Dijkstra

…woont en werkt in de Wolphaertstraat sinds 2007
…studeerde modevormgeving aan de ARTEZ Kunstacademie in Arnhem

Uit de W1555 Buurtkrant van maart 2024, door LobkeHoe gaat het met je? Waar ben je momenteel mee bezig?


Goed, ik ben voor een project bezig met 3D printen en bladgoud dus alles in mijn studio is op dit moment voorzien van een laagje goudstof. :-)


Wat voor werk maak je? En welke thema's houden je bezig?


Ik ben in 2007 mijn couture studio gestart waarbij ik alles met de hand vervaardig. In mijn studio creëer ik kleine collecties, accessoires en technische couture ontwerpen. De overdaad aan details, vorm en materiaalgebruik van deze ontwerpen geven een goed beeld van mijn algehele visie op mode: alles is mogelijk. Het gebruik van de vaak sculpturale vormen is ontstaan vanuit de fascinatie en vrijheid om het lichaam op een bijzondere manier te vervreemden door middel van mode. Thema's zoals de oneindige mogelijkheden van toekomstige technologie, kracht van herhaling en innovatie vloeien door in mijn werk. Ik heb een enorme drive mode/couture innovatiever te maken en dit doe ik bijvoorbeeld door letterlijk technologie in mijn werk te integreren (maar wel te combineren met ambacht). Deze unieke combinatie verrijkt de beleving van de kijker, zoals te zien bij het project TranSwarm Entities, waarbij 4 geïntegreerde mini drones vanuit een jurk omhoog vliegen op de melodie van de muziek. Ook gebruik ik technologie als ambachtelijk gereedschap om mijn materialen mee te vervaardigen.


Waar haal je je inspiratie voor je werk uit?


Belangrijke inspiratiebronnen zijn mijn eigen verbeelding en emoties, harde elektronische muziek en structuren/complexiteit in de natuur.


Je werkt met diverse materialen. Hoe bepaal jij je techniek en heb je een voorkeur voor een bepaalde techniek?


‘Handmatig 3D printen’ is een term die ik ging gebruiken nadat ik de oneindige mogelijkheden van een 3D-pen ontdekte in 2015. Een 3D pen is een soort lijmpistool waarbij warm plastic omgezet kan worden in 3D-vormen. Dit bleek al snel een perfecte manier van produceren te zijn voor mijn werk omdat ik door middel van herhaling een ontwerp geheel opbouw en met deze pen nog meer bijzondere materialen,structuren en oppervlakken kan printen. Het is wel een tijdrovende manier van produceren, ik werk meestal 800-1000 uur aan 1 couture ontwerp, maar zeker niet minder leuk!


Je maakt ook werken in opdracht. Wat zou je droomopdracht zijn?


Ik zou wel graag meer met technische bedrijven willen samenwerken zodat de mogelijkheden binnen mijn ontwerpproces nog groter worden. Ik geloof in de kracht van het experiment en samenwerking van verschillende disciplines.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page