top of page

Meet the Artist #1: Gill Baldwin

Uit de Buurtbrief van december 2023, door Lobke


Gill Baldwin (1992, Canada)

woont en werkt sinds april 2021 in de WolphaertstraatHoe gaat het met je? En waar ben je momenteel mee bezig?

Ik ben me aan het aanpassen aan koudere en donkere dagen :/// Ik werk aan een opblaasbare sculptuur die ademt voor de komende Art Rotterdam Prospects tentoonstelling begin volgend jaar. Ik heb ook nog wat andere baantjes om financieel het hoofd boven water te houden.


Wat voor soort kunst maak je? En met welke thema's houd je je bezig?

Ik maak schilderijen en sculpturen, en vooral kinetische (bewegende of mechanische) sculpturen. Ik ben erg geïnspireerd door technologie en het effect daarvan op ons leven en de toenemende bewaking en privacy-kwesties die we daarbij tegenkomen.

Je werkt met verschillende materialen. Hoe bepaal je je techniek en geef je de voorkeur aan een bepaalde techniek?

Ik ben mijn techniek nog aan het uitzoeken! Ik vind alles interessant en heb zoveel projecten en technieken in mijn hoofd, dat ik het heel moeilijk vind om me op één ding te concentreren. Met mijn werk Rolling Landscapes had ik een concept dat ik wilde illustreren dat heel abstract is en dan werk ik eraan om het tastbaar en ervaarbaar te maken voor een kijker. Ik maak meestal zelf prototypes totdat ik op een punt kom waar mijn kennis en vaardigheden op hun grens zitten, dan zoek ik een "expert" die met me overlegt of me helpt een deel van het werk op te bouwen.


Je bent geboren en getogen in Canada. Sinds wanneer woon je hier en (hoe) heeft wonen in Nederland invloed op je werk?

Een grote fascinatie voor mij is hoe het landschap van Nederland zeer gecontroleerd is, onderhouden wordt en zelfs vanuit het niets is ontstaan. Het Canadese landschap is erg wild en vaak gevaarlijk, dus onze perspectieven op wat een landschap kan zijn is heel verschillend. Dat thema komt vaak terug in mijn werk, zoals in As Seen in Nature waar een machine het waaien van gras in de wind simuleert. Het is heel ontspannend om naar te kijken :)


Waar haal je de inspiratie voor je werk vandaan?

Ik haal mijn inspiratie uit het dagelijks leven of uit gevoelens die ik krijg door mijn ervaringen, die op de een of andere manier worden omgezet in ideeën. Momenteel probeer ik mezelf veel meer in te stellen op online tools en ik denk na over hoe dit een soort zelfobservatie is en obsessie over wat Google met mijn gegevens doet. Ik denk dat hier een nieuw werk uit voortkomt, maar wie weet!


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page