top of page

Van wonen naar werken in de Wolphaertstraat

Uit de Buurtbrief van april 2023, door Lobke

fotografie: Annet Delfgaauw


Bij W1555 is er plek voor 46 huishoudens. Het komt niet vaak voor dat iemand gaat verhuizen. Elze vliegt uit. Ze was actief voor de bewonersvereniging tot het laatste uur. Op de vooravond van Elzes vertrek gaan we met haar in gesprek.Elze, je woonde afgelopen 1,5 jaar in de Wolphaertstraat, en was onderdeel van W1555. Kun je vertellen wat W1555 is?


W1555 is een collectief kunstenaars, creatievelingen en sociale diertjes die er voor kiezen om samen te leven en zich in te zetten voor de bewonersvereniging zodat we deze sociale huurwoningen voor deze doelgroepen beschikbaar kunnen houden. Bewoners die reageren op een woning vinden het leuk om een diepere relatie met elkaar aan te gaan dan enkel af en toe een kopje suiker lenen. Naast buren ben je namelijk ook collega's in het runnen van de vereniging, maar vooral steun en toeverlaat en ook maatjes.


Mooi gezegd! En in het bijzonder, wat is W1555 voor jou?


Voor mij betekende dit dat ik behalve een huis en buren ook een groep vrienden in mijn schoot geworpen kreeg toen ik in 2021 ingestemd werd. Alsof ik een lot uit de loterij had gewonnen! En ondanks dat ik alleen in mijn appartementje woonde voelde ik me altijd heel veilig omdat ik al mijn buren goed kende.


We zijn reuze benieuwd: waar kom je eigenlijk vandaan, en hoe was het voor jou om in deze wijk te wonen?


Ik ben een echte ‘Randstadse’ en woon al 20 jaar in Rotterdam. Hiervoor woonde ik in Overschie, wat eigenlijk echt een dorp is. Charlois is wat dat betreft een stuk spannender, bruisender en multicultureler. Ik kon er ontzettend van genieten om over de Wolphaertsbocht te lopen tussen alle verschillende winkeltjes en bedrijvigheid. En met een paar minuten liep je langs de oever van de Maas met een million dollar view op de skyline. Ik vond iedereen ook heel vriendelijk in de buurt, de stad op z'n best!


Heb je misschien een leuke wijk-anekdote?


Ik kwam tijdens een avondwandeling aan de andere kant van de wijk een keer iemand met pech tegen die dakloos was geworden. Ik heb hem maar mee naar huis genomen en hem mijn boodschappen van die dag gegeven. Als je even de tijd neemt om iemands verhaal aan te horen kom je er achter dat diegene net als jij is, alleen onder andere omstandigheden. Ik vraag me nog wel eens af hoe het met hem is. Ik hoop dat hij bij het Leger des Heils de hulp heeft gekregen waar hij op hoopte.


Bij W1555 hebben we 3 verschillende projectruimtes voor sociale huurders. Waaronder Wolk, Corpo en Buurderij op Zuid. We zijn blij dat jij bij Buurderij op Zuid (Wolphaertstraat 55) werkt en op deze manier toch een vast gezicht blijft in de straat! Wat is Buurderij op Zuid?


De Buurderij op Zuid is een sociale co-workingspace voor 6 freelance stadmakers. We hebben onze krachten gebundeld onder de naam Buurderij op Zuid. We werken ieder doorgaans aan onze eigen projecten maar willen ook samen wat betekenen voor de Wolphaertstraat en de wijk. Denk bijvoorbeeld aan (buurt)projecten zoals groene geveltuindagen en duurzame kledingruil-acties. We vinden het belangrijk dat we representatief zijn voor de wensen en diversiteit van de buurt. Dus we nodigen de mensen uit de wijk dan ook uit om naar ons toe te komen met eigen ideeën en initiatieven die ruimte en ondersteuning nodig hebben. Dus wie dit leest: de deur staat open!


Waarom vind je het belangrijk om zulk werk te doen?


Ik vind het leuk en belangrijk om me bezig te houden met mijn eigen (woon)omgeving en daar een positieve bijdrage aan te geven. Je kan je heel erg zorgen maken om alles wat er niet goed gaat in de wereld maar vaak heb je daar nauwelijks tot geen invloed op. Op je eigen omgeving en de mensen om je heen heb je dat echter wél. Dus niet te veel piekeren en gewoon wat gaan doen!


Elze, beste buur, rest ons niets anders om jou te bedanken voor je tomeloze inzet en steevaste gezelligheid. We wensen je veel geluk in de toekomst. Wil je nog iets kwijt?


Ik ga nu naar een groter huisje verhuizen omdat dat beter past bij mijn huidige situatie maar ik kijk met heel veel plezier terug op mijn woon-avontuur in de Wolphaertstraat. Het was een zeer inspirerende tijd en ik heb veel geleerd. Lieve buren, ik hoop jullie nog regelmatig te zien in de straat en kijk uit naar alle leuke activiteiten en evenementen die we nog samen gaan ondernemen!


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page