top of page

Recept #2: Tarte Tatin

Uit de W1555 Buurtbrief van november 2022, door Kathrin


Gertie was de buurvrouw van mijn oma. Ik herinner me talloze zomers dat we in haar tuin speelden. Van tijd tot tijd kwam ze uit haar huis, kort gemberhaar, een schort aan, handen op de heupen, ons kinderen aankijkend met een ondeugende glimlach, voordat ze weer naar binnen ging en urenlang verdween in de keuken. Haar Tarte Tatin is een omgekeerde appeltaart die voor ons kinderen destijds zachtjes de herfst inluidde.
Benodigdheden:

Fornuis en oven

een pan, die je zowel op het fornuis als ook in de oven gebruiken kan (een gietijzeren pan is hier bijzonder geschikt voor, maar sommige keramieken kunnen dat ook!) De vorm moet diep genoeg zijn voor 2 lagen appelkwarten plus een beetje ruimte bovenop.

Dit recept is voor een pan van ca 28 cm doorsnee.

kom, spatel, mes

een plank of groot bord om de taart later te storten


Ingrediënten voor het deeg:

250 g tarwemeel (type 405)

100 g boter

20 g suiker

1/4 TL zout

40 ml water


Ingrediënten voor het beleg:

1 kg geschilde appels (bijvoorbeeld Reinet, Boskoop, Braeburn, Granny Smith) Geschikt zijn kookappels, die tijdens het koken niet uit elkaar vallen en een mooie zuur hebben. Een mix van verschillende appels doet het ook goed! (Met de schillen kun je nog andere lekkere dingen maken, bijvoorbeeld thee: giet de schillen met kokend water en wat kaneel op, voeg er eventueel honing aan toe)

100 g boter

250 g suiker

1 TL zout


Bereiding:

Dag van tevoren:

Schil de appels de dag van tevoren, haal het klokhuis eruit en laat ze over nacht in de koelkast staan. Ze worden bruin, maar dat geeft niet. Dek de appels niet af, ze mogen een beetje droog worden.


Volgende dag:

Laat suiker, zout en boter in de bak-en-kook-pan op het fornuis smelten. Alles moet goed los zijn en makkelijk verdelen. Het hoeft niet te karameliseren, dat komt pas later.

Haal de pan van het fornuis af en leg de appels in de vorm: de 1e laag appels met de bolle kant naar beneden, dicht aan dicht. Dan de 2de laag appels erop leggen, met de bolle kant naar boven, zodat ze mooi in elkaar kunnen vallen tijdens het bakken. Probeer de appels daarom zo dicht mogelijk bij elkaar te leggen.


Sap maken

Bak de appels in de dezelfde pan  in de voorgewarmde oven bij 200 graden, boven/beneden hitte voor 25-30 minuten. Er lijkt niet zo veel te gebeuren, maar de sap gaat nu langzaam op de bodem van de pan lopen.


Maak in de tussentijd het deeg:

Doe meel, suiker en zout in een kom. Smelt de boter op lage temperatuur en voeg toe aan de kom. Voeg ook het water toe en kneed goed door, tot alles goed verdeeld is. Maak een grote bal van het deeg en zet die 30 minuten in de koelkast.


Karamelliseren

Neem de pan met de appels uit de oven en zet hem direct op het fornuis. Bij middelhoge hitte laat je nu de sap, die beneden in de pan is, een goede 5-10 minuut karameliseren: kijk daarbij goed aan de rand van de vorm of de sap te snel donker wordt of begint te spetteren, als dat zo is, zet de temperatuur wat lager.

Kook nog 10-15 minuut verder op midden hitte, zodat het vocht reduceert. Dan kan je verdere 5 minuten het vuur omhoog zetten, zodat de sap mooi bruin wordt.

Belangrijk: beweeg de appels niet tijdens het karameliseren.


Terwijl de appels karameliseren, kan je het deeg verder bewerken. Neem de deeg uit de koelkast, kneed nog eens goed door en rol het deeg dan dun en rond uit, zodat het ca 5mm dik is en je een cirkel van ca 30 cm hebt (als je een pan met een andere diameter hebt: ca 2cm optellen op de doorsnee van jouw pan).


Bakken

Haal de pan van het fornuis en leg het deeg er voorzichtig op. Pas op, de pan is heel heet! Probeer de rand van het deeg zo ver mogelijk in de pan te drukken. Een houten spatel kan hierbij helpen.

De pan nu weer in de oven doen en bij 200 graden boven/beneden-hitte ca 20-25 minuut garen. Het deeg heeft nu een kleurtje gekregen.


Tarte storten

Haal de tarte uit de oven en laat hem -in de vorm zittend- 20-30 minuten afkoelen.

Leeg een groot bord of een plank op de pan, hou het samen goed vast en draai het snel op z’n kop. Klop het geheel enkele keren op de tafel, tot je voelt dat de taart loskomt van de pan. Haal de pan voorzichtig af van het bord/plank. Het kan gebeuren dat er wat appel na het storten vastplakt aan de pan. Haal dan de vastgeplakte stukjes los en druk je voorzichtig terug in de taart op de plekken, waar zij zaten.


Geniet deze amberkleurige taart met een kop thee of koffie, en voor de liefhebber, met opgeklopte slagroom.
0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page