top of page

Over de grens #1

Uit de Buurtbrief van december 2023, door Hilde


W1555-bewoner Hilde wilde onderzoeken hoe het is om als troubadour te leven. Omdat een gitaar te groot was om mee te wandelen in het bos, kocht ze een ukelele en reisde naar België en Frankrijk.


Wanneer: een paar weken in juni en augustus. 

Waar: Belgische Ardennen en Hoge Vogezen in Frankrijk.

Sliep in: mijn tentje, wild of op de camping

Vervoer: liften en met de bus.


Wie is Hilde: een duizendpoot, geïnteresseerd in natuur, landbouw, muziek, klimaatactivisme, vredesactivisme, duurzaamheid.
Hoe was het leven als troubadour? 

Ik vond het heel fijn om zoveel in de natuur te zijn en te moeten overleven. Het was ook leuk om te zingen in dorpen en steden. De meeste mensen werden blij van mijn muziek en verhaal. Tijdens mijn reis in België heb ik meer verdiend dan ik uitgaf. Als troubadour reizen deed veel met mijn status: de een zag me als een werkloze of zwerver; de ander zag me als avonturierster of heldin. 


Hoe was het om alleen te reizen?

Het alleen reizen met mijn tentje gaf me extreem veel vrijheid. Heerlijk. Tegelijkertijd was ik als enige verantwoordelijk voor de consequenties van mijn keuzes. Als ik te veel at of dronk, gingen mijn reserves te snel op wat gevaarlijk kan zijn. Maar als ik te veel meenam werd mijn tas nog zwaarder. Zo kan ik nog heel veel voorbeelden geven. Ik kon de verantwoordelijkheid op niemand afschuiven. Dat maakte het leven heel duidelijk. 


"De een zag me als een zwerver; de ander als avonturier”

- Hilde


Welke plek heb je bezocht die je iedereen kunt aanraden?

Het bos. Ik hou heel erg van bos. Ik had veel tijd om te reflecteren, over vrijheid, geld, identiteit, status en angstloos zijn. 


Heb je een leuke anekdote?

Ik had veel mooie ontmoetingen met mensen maar ook met dieren! Ik heb marters gezien, een vos, gemzen in de mist op 7 meter afstand... Op een dag ging ik rusten aan de rand van een grote weide. Aan de overkant zag ik twee reeën. Die heb ik drie kwartier geobserveerd. In het begin verstopte ik me omdat ik niet wilde dat ze me ontdekten. Maar na een tijd besefte ik me dat ze me al lang hadden opgemerkt maar wisten: die vrouw is niet gevaarlijk voor ons. Het optreden voor de dorpsschool was ook geweldig!


Is je onderzoek geslaagd?

Zeker! Ik weet nu dat ik dit kan en heel tof vind. Het was een mengeling van reiziger zijn, muzikant, natuurbelever, journalist, wildplukker, filosoof... Ik werd er heel gelukkig van!!!

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page