top of page

Afscheid CORPO

Een terugblik op 1,5 jaar Wolphaertstraat

door: Jessica, Ani & Noemi

fotografie: Ani Kehayova & Isabel Suqi


Hoe het allemaal begon

In november 2022 opende CORPO haar deuren aan de Wolphaertstraat 53. We zijn een community kunsten studio die het centrale thema 'het lichaam' onderzoekt door middel van kunst en community projecten. CORPO begon toen onze initiatiefneemster Jessica Hellmuth haar idee voorlegde aan de bewoners van W1555 en werd geselecteerd om een openbaar initiatief te openen in een van hun sociale projectruimtes. Jessica hoopte een ruimte te creëren waar kunstenaars uit de buurt en andere bewoners van Charlois met elkaar in contact konden komen en gemakkelijk toegang hadden tot kunst- en gemeenschapsactiviteiten. Het onderwerp dat deze doelen met elkaar verbond was 'het lichaam'. Toen het team bij elkaar kwam, formuleerden we onze missie als volgt: 'We hebben allemaal een lichaam - elk met onze eigen unieke verhalen, identiteiten en perspectieven. Bij CORPO onderzoeken we hoe dit ons verbindt en vieren we hoe het ons anders maakt’.

Team CORPO

Jessica Hellmuth, Noemi Bardas, Ani Kehayova en Clara Brito vormen nu het team van CORPO. We zijn blij dat ook Julia Quintanilla en Christopher McAuley dit jaar deel hebben uitgemaakt van ons team. Samen hebben we achtergronden in circus, dans, facilitatie, fotografie en kunstzinnige therapie en zijn afkomstig uit de VS, Roemenië, Bulgarije, Spanje, Ierland en Brazilië.

Wat we doen

In het 1,5 jaar dat we de studio runden, hebben we de kans gehad om veel verschillende perspectieven van veel verschillende lichamen te horen. We hebben maandelijkse artistieke projecten met betrekking tot het lichaam georganiseerd met work-in-progress evenementen voor de buurt, bewegingslessen en workshops, een ‘foto-voice’-project gefaciliteerd waarbij deelnemers een collectief portret van de buurt hebben gemaakt door middel van fotografie, een groep gestart om vaardigheden te delen waarbij deelnemers om de beurt vaardigheden uit de context van het lichaam delen en samengewerkt met verschillende sociaal geëngageerde kunstenaars.

Mensen samenbrengen

Elke keer dat een nieuw persoon ons gevonden had en besloot mee te doen aan een activiteit, naar een voorstelling te kijken of zelfs het initiatief te nemen bij een evenement, was verbazingwekkend de moeite waard. Langzaamaan merkten we dat voorbijgangers door ons raam keken om te zien wat voor nieuws er gebeurde of mensen hoorden van vrienden over evenementen die op stapel stonden. Het was verbazingwekkend om te zien hoeveel mensen werken aan projecten die over het lichaam praten, een gemeenschap opbouwen en belangrijke ruimtes voor reflectie, discussie of broodnodig plezier faciliteren. Elke keer dat we iemand ontvingen of hoorden wat iemand van een evenement vond, genoten we ervan om ervan te leren en manieren te vinden om ons programma beter af te stemmen op degenen die ons bezoeken en degenen die we nog moeten ontmoeten.

Toekomstplannen

Eind maart verhuist CORPO naar een nieuwe studio. Gelukkig is er een nieuwe studio in Rotterdam Zuid waar we waarschijnlijk naartoe kunnen verhuizen zonder onze activiteiten op te schorten. Daar zullen we verder bouwen op het fundament dat we in de Wolphaertstraat hebben kunnen leggen. We hopen dat je ons blijft bezoeken om van een hapje te genieten, nieuwsgierig te worden, nieuwe mensen te ontmoeten en coole dingen te maken. Houd onze socials in de gaten om op de hoogte te blijven!

In maart slaat Jessica ook een nieuwe, spannende weg in door naar Berlijn te verhuizen. We zullen haar missen en we zijn blij dat ze ons nog steeds zal bezoeken en zal meewerken aan incidentele projecten. Ani, Noemi en Clara zullen het programma voortzetten en de structuur van CORPO ontwikkelen zodat het collectief gerund kan worden, zodat het initiatief mensen kan blijven samenbrengen om hun lichaam te leren kennen, erover te delen en samen te bewegen, ongeacht wie het centrale team is dat het programma runt.

Tot slot

Heel erg bedankt aan iedereen die onze studio tot nu toe heeft bezocht, ons een zwaai heeft gegeven vanuit het raam of een vriend erover heeft verteld. We vonden het geweldig om deel uit te maken van deze buurt en zijn dankbaar voor jullie hulp bij het opstarten van CORPO! www.stichtingcorpo.nl

instagram: @corpo_rotterdam

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page